Duális pályaválasztási workshopot tartottak

2017-05-03 14:45

Két év alatt hatszorosára nőtt a duális képzésre jelentkezők száma a Gépészmérnöki és Informatikai Karon. Idén száz fiatal jelentkezett, és harmincegy cégnél szerezhetik meg szakmai gyakorlatukat, ahol még fizetést is kapnak. A kar harmadik duális pályaválasztási workshopjára több cég toborzási szándékkal érkezett. Az idei évtől mesterszakosok is jelentkezhetnek duális képzésre.

Hetvenöt partnercég közül a Takata az egyik, amely részt vesz a duális képzésben. Jelenleg huszonhárom hallgatóval állnak szerződéses kapcsolatban. Ezeket a képzőhelyeket ismerhették meg a pénteki duális workshopra kilátogató fiatalok.

– Ebben látok potenciált és fontosnak gondoltam, hogy olyat válasszak, amivel el is tudok később helyezkedni – mondta a képzésről Ragó Fanni.

Szeptembertől harmincegy cég várja a duális képzésre jelentkező fiatalokat. Bozó Dávid hallgató a Bay Zoltán Kutató Kft.-nél dolgozik. – Két éve vagyok az egyetemen és azalatt végig a duális képzésben vettem részt. Egy barátomtól hallottam, nagyon megtetszett, mertnem csak az elméleti részt látjuk, hanem kipróbálhatjuk azt gyakorlatban.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. az informatikus utánpótlásban érdekelt, ezen a területen ugyanis komoly munkaerőhiány van. A workshopra is toborzási szándékkal érkeztek. – Konkrét ipari munkákba, feladatokba vonjuk be a hallgatókat – mondta Árvai László osztályvezető. – Nemcsak a tantermek falai között tudnak foglalkozni egy-egy feladattal, hanem valóságos, létező feladatokkal, csoportban, kezdetben nyilván kisebb-nagyobb feladatokat ellátva, de később teljes jogú tagjává válva a csoportnak és komoly ipari projektekben tudnak részt venni, illetve nyilván a képzés végére ők már egy olyan konkrét ipari tapasztalattal rendelkeznek, ami rendkívül értékes a munkaerőpiacon.

De a hallgatók amellett, hogy a cégeknél szakmai gyakorlatot szereznek, munkájukért fizetést is kapnak.

– Két évvel ezelőtt indítottuk a képzést – mondta Bertóti Edgár, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja. – Akkor tizenöt hallgatóval, tavaly újabb negyvenöt hallgatót tudtunk fölvenni, tehát most már második éve vannak hallgatóink és idén úgy néz ki, hogy a jelentkezések száma megugrott, most kb. száz új hallgató jelentkezőnk van a duális képzéseinkre.

Harmincegy céggel tíz alapszakon hirdetett duális képzést a Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Az ipari partnerek igényei miatt idén öt mesterszakkal bővült a duális képzési paletta.

Forrás