Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram

2019-11-18 16:15

A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram 2013-ban indult el, a külföldi egyetemi hallgatók számára. A program az oktatásügyről szóló kormányközi megállapodásokon alapul, amelyeket a magyar kormány és a partnerországok kötöttek. A program célja a kulturális megértés, a gazdasági és politikai kapcsolatok elősegítése Magyarország és más országok között.  A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi karán is sok külföldi hallgató tanul ennek köszönhetően. Idén is jópár alkalommal jöttek diákok Európa egyik legnagyobb és legmodernebb ultraszűrős vízmű megtekintésére Miskolc-Tapolcára. A 2015 szeptemberében átadott fejlesztés konkrét célja az óránként 1500 köbméter kapacitású világszínvonalú víztisztítási technológia kiépítése volt ultraszűrő alkalmazásával. Megépítettek két 500 köbméteres szűrt víztárolót, így az év minden pillanatában biztosítható a kifogástalan minőségű ivóvíz. 2019. november 13-án is voltak külföldi egyetemista látogatók. Horváth Ferenc kollégánk mutatta be részletesen a sikeresen működő vízművet.

A Miskolc környéki karsztforrásoknak meghatározó szerepük van a város vízellátásában. A források vizét a kiváló minőségű bükki karszt biztosítja, amely ritkán ugyan, de szennyeződhet a vízgyűjtő területén, veszélyeztetve a lakosságot. A korszerű ultraszűréses technológia kiépítése magas színvonalon, folyamatosan biztosítja az egészséges ivóvizet. Az ultraszűrő – a nagy fajlagos felületű szűrőmembránoknak köszönhetően – képes kiszűrni a vízből a 0,02 mikronnál nagyobb részecskéket (baktériumok, vírusok), és eltávolítja az egyéb lebegő szennyeződéseket (kolloidok), valamint nagymértékben csökkenti a szerves anyagok (KOI) mennyiségét. Az ultraszűréses technológia előnye, hogy szűrés közben az ivóvíz megőrzi a szervezet számára fontos ásványi anyagokat, és nem változtatja meg a víz kémiai egyensúlyát, megőrzi eredeti természetes ízét, összetételét.

A város ivóvízellátásának felét biztosító Olasz-kúttól mindössze kb. 100m távolságra helyezkedik el a miskolctapolcai Barlangfürdő 30°C -os termál karsztvizét adó kútja, amely Európában egyedülálló, mert karsztban ilyen magas hőfokú víz máshol nem található ennyire közel a hideg vizes forrásokhoz. Ezt is megnézték a diákok.