Már épül az ultraszűrő Miskolctapolcán

2014-08-12 13:30
Megkezdődtek a Miskolc ivóvízellátását javító projekt, vagyis az ultraszűrő technológia kiépítésének munkálatai Miskolctapolcán. Ebből az alkalomból bemutatták a projektet egy nyitórendezvény keretében a városházán.

A „Miskolc város ivóvízellátás biztonságának javítása korszerű víztisztítási technológia kiépítésével, Miskolctapolca vízbázisának súlyos veszélyeztetése miatt" című projekt nyitórendezvényét tartották szerdán a miskolci polgármesteri hivatalának Dísztermében. A fejlesztés átfogó célja, a miskolctapolcai vízbázis ellátandó lakosság jó, és a jogszabályoknak megfelelő minőségű, valamint gazdaságosan kinyerhető és a kezelési és szállítási költségekkel együtt is olcsó ivóvízzel ellátása. Valamint a vízmű korszerű, stabil vízminőséget adó és a jogszabályoknak megfelelő üzemeltetése.

A projektnyitón elsőként Pfliegler Péter alpolgármester szólalt meg, aki azzal kezdte, hogy rengeteg fejlesztést indítottak el uniós támogatások segítségével, ezek jó része pedig valamilyen módon kapcsolódik a környezetvédelemhez. Ez mutatja a város elkötelezettségét a Green City elképzelés felé, de a kormány támogatása nélkül ezek a projektek nem valósulhattak volna meg. Összesen kilencmilliárdnyi fejlesztési pénzről van szó, melyek jó része a MIVÍZ Kft. érinti, tette hozzá az alpolgármester. Ezek sorába tartozik az ultraszűrő megépítése is, melynek fontossága kapcsán emlékeztetett a 2006-os vízfertőzésre. Hangsúlyozta, hogy nagyon jó minőségű a bükki karsztvíz, melyet az Olasz-kútból nyernek ki, így a városnak kötelessége a megóvása. Miközben az új rendszer minden káros anyagot és vírust kiszűr a vízből, az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat benne hagyja, tette hozzá Pfliegler Péter, aki szerint az ősszel elindulhat a próbaüzem, majd azt követően teljes kapacitásban működhet az új rendszer.

A karsztvízről, a környékbeli forrásokról beszélt Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezető igazgatója, aki azzal kezdte, hogy a polgárosodás, a civilizációs és a technológiák fejlődése miatt jobban szennyezzük a vizeinket, mint korábban, ugyanakkor nagyobb az igény a még tisztább ivóvízre. A felmérések alapján egy a várost ellátó források víznyerő területére bekerülő szennyeződés leghamarabb két óra, leghosszabb idő szerint két nap múlva jelenik meg a források vizében, ezért is fontos a megfelelő védelem. Ma Magyarországon az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, ugyanakkor literje egy forintba sem kerül, mégis sokan isznak szívesebben ásványvizet. Pedig annak az előállítása ezerszer több energiát emészt fel, mint az ivóvíz fogyasztóhoz juttatása. Az ügyvezető ajánlotta mindenkinek, hogy fogyasszon bátran csapvizet, ami még biztonságosabb lesz a beruházás elkészülte után.

folytatás itt: forrásMiNap