Víz világnapja a MIVÍZ-nél

2016-03-31 12:45
A víz világnapjának megünneplését az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá abból a célból, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Ezen a napon minden évben egy kicsit jobban odafigyelünk a vízre, a 21. század olajára, a kék aranyra. A világnap és a kapcsolódó programok célja, hogy tudatosítsa a vízzel kapcsolatos feladatokat, és emlékeztesse az embereket: a víz minden élet alapja, egészségünk feltétele.

A MIVÍZ Kft. több mint 100 éve áll a lakosság szolgálatában az ivóvízellátás területén. A Miskolc környéki források vizét a bükki karszt biztosítja, amely kiváló minőségű vizet ad városunknak, de érzékeny a felszíni szennyeződésekre. A világ minden részén – így Miskolcon is – óriási kincs a víz, amire a legkorszerűbb technológiával vigyáznak a forrástól a fogyasztóig.

Az utóbbi években Miskolc vezetése a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával közel tíz milliárd forint értékben fejlesztette a város ivóvízbiztonságát és szennyvízkezelést – olvasható a MIVÍZ közleményében.

A legutóbb átadott ultraszűréses technológiával a MIVÍZ Kft. világszínvonalon biztosítja az egészséges és zavartalan vízellátást Miskolcnak a miskolctapolcai vízbázisról. A víztisztító a baktériumokat és a vírusokat nem engedi át a szűrőberendezésnek köszönhetően, ám a kalcium- és magnéziumsókat – az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat – a vízben hagyja, ezért is kiváló a miskolci víz zamata.

Fejlődött a szennyvíztisztító telep is, ahol egy új technológia segítségével távolítják el a szennyvízből a káros anyagokat. Az úgynevezett III. tisztítási fokozat alkalmazása jól illeszkedik a Green City Mozgalom alapelveihez, ezzel Miskolc környezetbarát fejlesztéseihez. A létesítmény nagyban hozzájárul a Sajó folyó ökológiai egyensúlyának fenntartásához. Ehhez csatlakozva 25 500 folyóméter új csatornavezeték és mintegy 860 darab új csatornabekötés is megépült. A környezettudatos miskolci lakosok hálózatra való rákötésükkel is védik környezetüket. A csatornahálózat bővülésével növekszik a vezetéken keresztül a szennyvízszolgáltatásba bekapcsolt háztartások száma. Ezzel jelentős lépést tettünk a karszt vízbázis megóvása érdekében is.

A Víz világnapja alkalmából a MIVÍZ a fejlesztések bemutatásával, előadásokkal és rendezvényekkel is igyekszik felhívni a figyelmet arra: mindannyiunk közös felelőssége a vízkészlet védelme, a jó minőségű, egészséges ivóvíz megőrzése.

Fotókat készítette: 
Mocsári László
Forrás