Anyag és -energiagazdálkodás

Irodai tevékenység során keletkezett papír felhasználása

2004-ben került bevezetésre társaságunknál a papírhulladék szelektív gyűjtése.

Társaságunknál keletkező papírhulladék három kategóriába sorolható:
  • Újrahasznosítható papír
  • Megsemmisítendő papír
  • Szeméttelepre azonnal kiszállítható papír

A megsemmisítendő, illetve újrahasznosítható papírhulladék gyűjtése, az arra kijelölt helyen elkülönítve történik. Az elszállítást, a szállításra és a kezelésre vonatkozó környezetvédelmi engedéllyel rendelkező céggel végeztetjük, szerződésben foglaltak alapján.

Villamos energiafelhasználás megtakarításai

Az energiagazdálkodás alapelvét Társaságunk is szem előtt tartja, ezért például a víztározók üzemi szintjét (a biztonságos üzemvitel szem előtt tartásával) az olcsóbb éjszakai árammal való feltöltést követően alacsony szinten tartjuk, ez által csökken a vízemelés energiaigénye, s csökken a vízelosztó hálózat vízvesztesége. Ez nemcsak energia megtakarítást okoz, hanem ennek révén csökken a karsztból kitermelt vízmennyiség is.

Karsztvízgazdálkodás

A víz, mint természeti erőforrás nélkülözhetetlen érték mindennapi életünkben. Az ember számára akkor válik igazán fontossá, ha megtapasztalja annak hiányát. A karsztvízgazdálkodás ennek az értéknek a biztonságos fenntartását szolgálja, úgy, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a természet vízigényét sem. E célból Társaságunknál egy olyan mérési rendszer működik, mely a kitermelt víz napi mennyiségét, vízszintjét méri, valamint a túlfolyó víz mennyiségét ellenőrzi az ökológiai vízutánpótlás biztosítására. Az utánpótló háttérkészlet vizsgálatára ellenőrző monitoring rendszert üzemeltetünk a Bükkben, mely egyrészt előrejelző szereppel, másrészt karsztvízháztartási számításokkal segíti elő a karsztvízgazdálkodás céljait.