Érdekességek, tanácsok

Praktikus tanácsok a fagy okozta károk megelőzésére

A vízvezeték és a vízmérő óra legfőbb ellensége a fagy. A téli időjárás közeledtével érdemes nagyobb körültekintéssel odafigyelni a vízvezetékre és a vízmérő órákra a háztartásokban, hiszen a fagy elleni védekezés a belső vízhálózaton a fogyasztó felelőssége és feladata. A vezetékbe fagyott víz komoly károkat okozhat, ezért a következőkben néhány hasznos tanáccsal szolgálunk ügyfeleinknek.

  • Abban az esetben, ha vízórája fűtött helyen található, például a konyhában, nem okozhat problémát a hideg időjárás. A fagy elleni védelem különösen akkor fontos, ha a vízmérő az épületen kívül, a vízóraaknában van elhelyezve. Kérjük, figyeljen oda a raktárban vagy garázsban felszerelt órákra is, ahol a hőmérséklet gyakran alig magasabb, mint az épületeken kívül. A vízmérőnek fagymentes helyiségben vagy szabvány szerint elkészített vízmérőaknában kell lennie, ahol a vezetékek a fagyhatár alatt vannak.
  • A fagy okozta leggyakoribb károk kis odafigyeléssel kivédhetők. Javasoljuk, hogy otthon már feleslegessé vált háztartási textíliával fedje be vízóráját úgy, hogy az könnyedén eltávolítható legyen a mérőóra leolvasásakor.
  • A vízmérő aknát ajánlatos legalább havonta ellenőrizni, de ezt ne kemény hidegben tegye, és csak nagyon rövid ideig tartson az ellenőrzés. Télen, a mérőleolvasás előtt a vízmérő aknáról célszerű ellapátolni a havat, egyébként a hó szigetelő hatású, és szintén véd a kemény hidegben a fagyástól.
  • Lakatlan ingatlanoknál, hétvégi és építési telkeken a belső vízhálózatot és magát a vízmérőt is szükséges vízteleníteni még a fagyok beállta előtt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a vízmérő melletti, utca felőli csapot elzárjuk, majd az ingatlan felőli víztelenítő csapot megnyitjuk.

Kis figyelemmel biztosítható, hogy vízóra és a vízvezetékrendszer károsodás nélkül el tudja viselni a téli fagyokat. Köszönjük, hogy odafigyel vízmérője állapotára, hiszen a vízórák rendeltetésszerű működtetése közös érdekünk!