Április 22. - A Föld Világnapja!

2021. 04. 22., cs – 11:45

A Föld napja mozgalom a bolygó természeti környezetének megóvására hívja fel a figyelmünket. Az 1970-ben, Amerikában indult mozgalom hamar világméretűvé nőtt, Magyarországon először 1990-ben tartották meg. Idén, a több mint egy éve tartó koronavírus járvánnyal ez a világnap is más megvilágításba kerül: figyelnünk és vigyáznunk kell magunkra, egymásra, a Földre és a vízkészletünkre is!
Vízszolgáltatóként ez alkalomból a csapvíz fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Hazánkban a csapvíz kiváló minőségű, ezért válasszuk inkább ezt a vízvételi lehetőséget a műanyag palackozott ásványvizekkel szemben. A világon másodpercenként több tízezer műanyag palackot állítanak elő. Az óriási szám a palackok egy részének újrahasznosítása ellenére is extrém mennyiségű hulladékot jelent, amivel nagyon nagy mértékben szennyezzük a bolygót.
A Föld napján David Attenborough dokumentumfilmjével szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mik azok a kihívások, amelyekkel a bolygónknak nap, mint nap szembe kell néznie. Az Egy élet a bolygónkon című film előzetese a következő linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=LWyqjrGLMZQ.


Attenborough üzenetében a következő nemzedékek számára felfedi azokat a megoldásokat is, amelyekkel elkerülhető a katasztrófa és megmenthető a bolygónk.

„Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell menteni a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kell véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább.” /David Attenborough/