Miskolci termálvíz áramlási rendszere

1. Hegyvidék (Kelet-Bükk)

A bükki hegyvidék nagy része szabadtükrű, nyíltkarsztos rendszer. Kisebb részben különböző vastagságú nem karsztos kőzetek (agyagpala, metaandezit) is találhatók a felszínen, de ezek alatt is megtalálható a karsztvíz tározó. A karsztvíz körforgásról további információt ITT talál.

A különböző szerkezetföldtani egységek különböző vízvezető képességgel rendelkeznek. Vannak, melyek vízrekesztőnek tekinthetőek, vagy erősen tektonizáltak, de a karsztvíztároló hidraulikailag egységes rendszert képez.
A karsztvízrendszer áramlásának fenntartásában a legfontosabb szerepet a beszivárgási és a megcsapolási területek közötti geodéziai magasságkülönbség játssza. A kelet-bükki áramlási rendszer fő utánpótlása a nagy kiterjedésű fedetlen vagy kis mértékben talajjal fedett mészkő felszíneken, a csapadékból történő beszivárgásból származik. A beszivárgó vizek egy része megcsapolási helyeken kilép. Ilyenek a miskolci ivóvíz források. A miskolci ivóvíz forrásokról további információt ITT talál .

2. Medenceterület (Kelet-Bükk keleti és déli előtere) 

A medenceterület fedett, nyomás alatti karsztja hidraulikailag folytonosan kapcsolódik a hegyvidéki részhez. A termálkutak pozitív nyomásúak. A miskolci termál kutak e fedett, nyomás alatti karsztvízrendszert csapolják meg.

Miskolci termálvíz áramlási rendszere

Elvi termálvíz áramlási modell
(Smaragd-GSH Kft.-Miskolci termálkutak diagnosztikai vizsgálata 2012)