Az érintett fogyasztóktól türelmet és elnézést kérünk az időszakosan jelentkező időbeli csúszások miatt és azt, hogy jelentsétek be időben a szennyvízszállítással kapcsolatos igényüket.

2021. 11. 03., sze – 14:26

A Miskolci Vízmű Kft. az érintett fogyasztóktól türelmet és elnézést kér az időszakosan jelentkező időbeli csúszások miatt, és azt, hogy jelentsék be időben a szennyvízszállítással kapcsolatos igényüket.

Folyamatosan baj van a szennyvíz elszállításával a miskolci Tinódi utcában, ami nincs rákötve a városi szennyvízhálózatra – erről írt a megyei napilap és hírportálja az elmúlt napokban. A cikkekben, több az utcában lakó ember is megszólalt. Egyikük – ő kereste meg a médiát a problémájával – azt állította, hogy a lakók több napot kénytelenek várni az emésztőgödrök ürítésére, mert a MIVÍZ Kft. csak késve tudja vállalni a feladatot.

Egy másik lakó – Ágnes – megerősítette: a probléma valóban fennáll. Ő a lapnak úgy fogalmazott: azért a havi 40-45 ezer forintért, amit a szolgáltatónak fizet, elvárná, hogy a szerződésben foglalt három munkanapot betartsa, „ugyanis a szerződésben a bejelentéstől számított 72 óra áll a rendelkezésükre az akna kiürítésére” – részletezi a hölgy, hozzátéve: ők már a korábbi tapasztalatok alapján egy héttel korábban szólnak a MIVÍZ-nek, de már ezt az egy hetet sem tudták tartani. Elmondta azt is: a problémával nyáron megkereste a terület önkormányzati képviselőjét, Erdei Sándort, aki intézkedést ígért, ez azonban a mai napig nem történt meg.

Ez a történet egyrészt már önmagában elegendő lenne, hogy más médiatermék is foglalkozzon a témával, megtette ezt a TV2 hírműsora is. A szennyvíz-elszállítási anomáliák mellett éppen ez a riport lett az, ami nálunk téma apropója lett, a terület önkormányzati képviselőjén, Erdei Sándoron keresztül ugyanis megkereste lapunkat Ágnes azzal, hogy úgy érzi, a nyilatkozatát elferdítették, kiforgatták.

Elferdítve

– Azt gondolom, az igazságból baj nem lehet, szerettem volna az utca problémáira megoldást találni. Én a valós helyzetet mondtam el az Északnak, és ott az is jelent meg. A tévériportot látva viszont majdnem elájultam: olyan mondatok hangoztak el, hogy én lavórban gyűjtöm a szennyvizet. Én csupán annyit mondtam, a lehetetlen helyzetünket illusztrálva, hogy a huszonegyedik században nem szeretnék lavórban fürdeni, vagy fürdetni a gyerekemet. Ez a két mondat szerintem nem ugyanazt jelenti. Régóta nem nézek tévét, a TV2-re még úgy emlékszem, hogy korrekt híradója van. Most úgy érzem, behúztak a csőbe, és az általam elmondottakat a városvezetés és általában Miskolc lejáratására igyekeztek felhasználni, holott én a jelenlegi városvezetésre szavaztam annak idején. Tőlük várom a megoldást most erre a problémára is – mondta.

Ágnes ugyanakkor hozzátette: Erdei Sándortól továbbra is a probléma megoldását várja. „Azt is elmondtam korábban már, hogy nyáron személyesen egyeztettünk az utca közművesítése és a minősíthetetlen útburkolat kapcsán. Akkor azt mondta, ne intézkedjek, mert a probléma megoldása folyamatban van. Néhány nappal ezelőtt viszont azt mondta: a pénzhiány miatt maradtak el idén a munkák” – mesélte.

Prioritásként kezeli

A pénzhiány tényét megerősítette lapunknak Erdei Sándor is, aki úgy fogalmazott: prioritásként kezeli a Tinódi utca közművesítését és a burkolat felújítását, a ciklus végére mindenképpen elvégeztetné a lakók életminőségét javító fejlesztéseket. Hozzátette: ő a helyszíni egyeztetéseken csak az út felújításával kapcsolatban tett ígéretet.

„A Tinódi utca borzalmas állapotban van, ez azonban nem két év alatt alakult ki, hanem évtizedek alatt. Ezt már régen illett volna megoldani. Jeleztem ezt már tavasszal a Városgazda felé, hogy a legfontosabb kátyúzandó utak között az első helyre tegyék be ezt az útszakaszt, sajnos pénzhiányra való hivatkozással ez a mai napig nem történt meg. A lakókat a helyszínen igyekeztem megnyugtatni, hogy amint lesz rá mód, a választókerületi alapból fogom a munkát elvégeztetni, erre az évre viszont más beruházások miatt ez a keret kimerült, de amint mód lesz rá, intézkedni fogok, mert valóban rettenetes az út állapota” – kezdte a képviselő.

A közművesítés viszont – folytatta – egy olyan költség, ami ebben az esztendőben nem fért bele a városi költségvetésbe. „Ha jövőre ezt a fejlesztést bele tudjuk illeszteni a költségvetésbe, akkor meg fogjuk tenni, mint ahogyan az egész Bábonyi-bérc sor is fejlesztésre szorul, de egyelőre erre nincs lehetőség” – tette hozzá.

Három munkanap

Miskolcon országos szinten kiemelkedően magas a csatornázottság, de a város domborzati helyzetéből adódóan szigetszerűen vannak viszonylag nagy területek, ahol erre a szolgáltatásra igény van – ezt már a MIVÍZ Kft. közműszerviz osztályvezetője mondta el megkeresésünkre. Tőle azt kértük, reagáljon az őket érintő, a szennyvíz elszállítással kapcsolatos észrevételekre.

Kiszela Gergő ismertette azt, hogyan kellene ideális esetben működnie a folyamatnak. Elmondása szerint a szennyvízhálózatra nem kötött ingatlanok esetében az ingatlanhasználó feladata és jogszabályi kötelezettsége az ingatlanban keletkező háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtése vízzáró kivitelű, megfelelően méretezett közműpótló létesítményben (ezt szoktuk hagyományosan emésztőgödörnek nevezni – a szerző).

– Ennek az ürítését a közszolgáltatónak, tehát a MIVÍZ-nek a megadott elérhetőségén (06 46/519-339, majd a 9-es menüpont) tudják megrendelni. Lehetőség van sürgős elszállítást kérni (pl. ha a szennyvízgyűjtője megtelt), amelyet prioritásként kezelünk. Nekünk a helyi rendelet szerint három munkanap áll rendelkezésre, hogy ezt a munkát elvégezzük. Visszahívjuk a megrendelőt, időpontot egyeztetünk vele és ebben az időpontban végezzük el a szennyvíz begyűjtését – mondta.

Növekvő igény

Annak ellenére, hogy néhány éve lezárult egy nagy volumenű csatornázási projekt a városban, az utóbbi években megemelkedett az igény a szennyvízbegyűjtő szolgáltatásukra: 2020-ban több mint 28 ezer köbméter (egy éven belül 2019-hez képest tizenöt százalékos emelkedés) háztartási szennyvizet gyűjtöttek be úgynevezett szippantós kocsikkal.

– Ez azzal függhet össze, hogy a város peremkerületén található hétvégi ingatlanokat egyre többen használják állandó lakhelyként. Próbálunk az új helyzethez igazodni, a tavaly beszerzett gépjárművünk már az ottani terepviszonyokkal is megbirkózik, több alvállalkozót vonunk be a szolgáltatás teljesítése érdekében, további kis tartálytérfogatú gép beszerzése van folyamatban. – jelezte Kiszela Gergő.

Nemcsak több ingatlantól kell elszállítani a szennyvizet, hanem többször is. A cég tapasztalatai szerit ugyanis egy-egy hétvégi ház jellemzően kisebb, gyakran mindössze egy-két köbméteres emésztőgödrökkel rendelkezik. „Ezek egy négy-ötfős család esetén értelemszerűen nagyon hamar megtelnek, nekünk pedig ezért az egy-két köbméterért is ki kell mennünk, ami értelemszerűen lassítja a munkát. Lakónként két köbméter lenne ideális” – tette hozzá a közműszerviz osztályvezető.

Sok a gond

Sok esetben problémás a megközelítési útvonal is, dimbes-dombos, növényzettel benőtt szűk utcákra kell eljutniuk a teherautóikkal, olyanokra, ahol sok esetben a személyautóval is nehéz közlekedni. Emiatt pedig sokkal többször hibásodnak, vagy sérülnek meg a MIVÍZ szippantós kocsijai, ami nem tervezhető késéseket okozhat a szennyvízszállításban.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy egy hétnél is többet kell várnia a megrendelőnek arra, hogy a MIVÍZ elszállítsa a szennyvizet (emiatt keresték fel a sajtót a Tinódi utcaiak), Kiszela Gergő azt mondta: volt ilyen esetük, de csak akkor, ha az adott cím nehezen közelíthető meg például a rossz utcaburkolat miatt.

– Vannak olyan utcák, ahová időnként hetekig nem tudunk bejutni, mert teherautóval nem járható. Tehát eseti jelleggel előfordulhat ilyen csúszás, de nem ez az általános, a két-három nap az átlag – mondta.

A rossz útburkolat miatt a Tinódi utca ingatlanjainak megközelítése is problémát okoz a MIVÍZ-nek.

– Az érintett ingatlantulajdonosok türelmét és elnézését kérjük az időszakosan jelentkező időbeli csúszások miatt, és kérjük, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a szennyvízszállítás közszolgáltatás teljesítését, például a megfelelően méretezett szennyvízgyűjtővel, és a telítettség rendszeres ellenőrzésével – zárta Kiszela Gergő.

Forrás: minap.hu

Vezérkép nem jelenik meg
Ki