Hasznos tanácsok a fagy okozta károk megelőzésére

2022. 11. 22., k – 10:21

A vízvezeték és a vízmérő óra legfőbb ellensége a fagy. A védekezés a belső vízhálózaton a fogyasztó felelőssége és feladata, ezért a téli időjárás közeledtével érdemes kicsit jobban odafigyelni a vízvezetékre és a vízmérő órákra a háztartásokban. A vezetékbe fagyott víz komoly károkat okozhat, ezek azonban kis körültekintéssel kivédhetők – hívta fel a figyelmet Viszokai János, a MIVÍZ műszaki igazgatója. 
Mint mondta, a vízmérőnek fagymentes helyiségben vagy szabvány szerint elkészített vízmérőaknában kell elhelyezkednie, ahol a vezetékek a fagyhatár alatt vannak. Abban az esetben, ha vízóra fűtött helyen található – például a konyhában – nem okozhat problémát a hideg időjárás. A fagy elleni védelem akkor fontos, ha a vízmérő az épületen kívül, a vízóraaknában van elhelyezve. Nem árt odafigyelni a raktárban vagy garázsban felszerelt órákra sem, hiszen ezeken a helyeken a hőmérséklet gyakran alig magasabb, mint az épületeken kívül – emelte ki Viszokai János. 
Ilyen esetekben célszerű szigetelőanyaggal – esetleg otthon már feles­legessé vált háztartási textíliával – befedni a víz órát, persze olyan módon, hogy a védőanyag a mérőóra leolvasásakor könnyen eltávolítható legyen. A vízmérő óra aknáját télen ajánlatos legalább havonta egyszer, rövid ideig ellenőrizni. – Ezt azonban soha ne kemény hidegben tegyük. Nem árt tudni, hogy a hó is szigetelő hatású, kemény hidegben szintén védi a fagyástól a mérőórát, ezért havazás esetén csak a leolvasás előtt távolítsuk el az aknáról – mondta el a szolgáltatási igazgató.
Viszokai János ugyancsak fontosnak nevezte, hogy lakatlan ingatlanoknál, hétvégi és építési telkeken a belső vízhálózatot és magát a vízmérőt is víztelenítsük még a fagyok beállta előtt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy megnyitjuk az ingatlan felőli víztelenítő csapot, a vízmérő melletti, utca felőli csapot pedig elzárjuk.
– Kis figyelemmel biztosítható, hogy vízóra és a vezetékrendszer károsodás nélkül átvészelje a téli fagyokat. Fontos, hogy odafigyeljünk vízmérőink álla­potára, hiszen a vízórák rendeltet és szerű működtetése a szolgáltató és a fogyasztó közös érdeke! – zárta nyilatkozatát a MIVÍZ műszaki igazgatója.