A januári jelentős mennyiségű csapadék feltöltötte a bükki karsztokat

2023. 02. 09., cs – 09:12

A csapadékdús időszak eredményeként a bükki turistaforrások vízhozama újra megemelkedett, bővízűek lettek. Az ivóvízellátásban szerepet játszó vízmű forrásoknál is vízszintemelkedés tapasztalható, ezáltal Miskolc város ivóvízellátása újra a bükki karsztforrásokon keresztül vált biztosíthatóvá.

A Bükk az Északi-középhegység legidősebb tagja, amely a vulkanikus eredetű hegyvonulatok ölelésében fekszik. Köztük a Bükk egyedi módon karszthegységként jelenik meg, építő kövei között a mészkő és dolomit jellemzően megtalálható. Ezek kalcium tartalmú karbonátos kőzetek, melyek akár gyenge savakkal történő érintkezés útján is képesek oldódni. 

Az esőcseppek - miután a szén-dioxidot a légkörből felveszik, enyhén savas esővizet létrehozva - oldják ezeket a kőzeteket. A jelenséget karsztosodásnak nevezzük mondta Vojtilla László, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője. Az esőcseppek lassanként összefüggő repedéseket, kisebb-nagyobb üregeket, de akár barlangrendszereket is kialakíthatnak a karsztosodás folyamán. 

A csapadék - beleértve az esőt és a téli hótakaróból származó olvadék vizet is- a karszthegység felszínén lejut, és a belsejében kialakult repedéseken keresztül áramlik. A vízáramlás feltölti az így kialakult üregeket, azaz a természetes karsztvíztározókat és közben kiváló minőségűvé válik.

A karsztvíz, miután keresztüljutott a karsztrendszeren, különböző formákban jelenik meg újra a felszínen. Ilyenek a Bükkben található turistaforrások, az időszakos források (mint például a Fekete-leni-forrás, az Imó-kői-forrás, a Vöröskői-alsó-forrás szökőkútszerű kilövellése) és a Miskolc város ivóvízellátásához kapcsolódó hidegvizes karsztforrások is. 

Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése, a Lillafüredi-vízesés esetében fontos szerepet játszik a Szinva-forrás – mutatott rá a Miskolci Vízmű Kft. ügyvezetője. A vízesés vízhozama a csapadékmennyiség függvényében erősen változik. A tavaszi és őszi esőzések után nyújtja a legszebb látványt, de sajnos nem példa nélküli annak elapadása sem a csapadékszegény időszakokban, ilyen volt az elmúlt két aszályos év is. 

A beszivárgott csapadékmennyiség és a karsztrendszerek belső vízszintje között rendkívül szoros kapcsolat van. Az időjárás viszontagságai szinte azonnali hatással vannak a karszt vízszintjére, amit a karsztvíz felszínre bukkanásának elmaradása, illetve a lecsökkent vagy éppen a megnövekedett vízhozamú forráskilépések is jeleznek.  

A korábbi években megszokott, négy évszakra jellemző időjárás megfelelően biztosította azt a csapadékmennyiséget a bükki térségben, ami elegendő volt Miskolc város zavartalan ivóvízellátásához. Általában a téli hótakaró egyenletes ütemű elolvadásának hatására fokozatosan töltődik fel a karszttározó, majd a vízpótlás szerepét az éves eloszláshoz képest kisebb mértékű, tavaszi esőzések veszik át. Ezt követi a meleg nyári időszak - intenzív esőzések kíséretében - mely folyamatosan enyhül az őszi hónapokkal, majd újra kezdődik/folytatódik a körforgás a téli hótakaró megjelenésével, s annak olvadásával.

Az elmúlt 2 év időjárás rendje azonban jócskán felborult, az eddigi átlagostól jelentősen eltért. A téli hótakarások elmaradtak, ebből adódóan a karsztrendszer lépcsőzetes feltöltődése nem történt meg. Az elmúlt két év egyéb részeiben a nagyon várt esőzések sem jöttek meg, ráadásul a nyarak drasztikus szárazsága, aszályos időjárása a karsztrendszer természetes tározóinak kimerülését okozta. 

A vízutánpótlás elmaradása és ennek következtében a hasznosítható vízhozam csökkenése arra késztette társaságunkat, hogy társvízmű közreműködésével pótolja a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt hiányzó ivóvizet.

A hosszantartó csapadéknélküli időszak előző év novemberében ért véget, és az időjárási körülmények elkezdtek pozitív változást mutatni. Megérkezett az a várt csapadékhullám, amelynek köszönhetően elindulhatott az addigra már lecsökkent vízszintű bükki karsztrendszer természetes víztározóinak visszatöltődése. 

A csapadékdús időszak eredményeként a bükki turistaforrások vízhozama újra megemelkedett, bővízűek lettek. Az ivóvízellátásban szerepet játszó vízmű forrásoknál is vízszintemelkedés tapasztalható, ezáltal Miskolc város ivóvízellátása újra a bükki karsztforrásokon keresztül vált biztosíthatóvá. 

Az őszi- és a meglehetősen sok téli csapadéknak köszönhetően mára a felduzzadt bükki karsztvízszint elérte azt a kritikus magasságot, melynek köszönhetően egyes időszakos források megindultak, és újra elénk tárul a látványuk. Ilyen a különleges Vöröskői-alsó-forrás is – melyet érdemes megtekinteni a következő hetekben, ameddig a vízutánpótlása biztosítva van. 

Az utóbbi időszakban a Lillafüredi vízesésre is méltán lehetünk büszkék, amely most különösen látványos megjelenést nyújt - mondta a szakember, Vojtilla László.  A karszt vízszintjének emelkedése csak még szebbé tette ezt a lenyűgöző látnivalót, amely felejthetetlen élményt nyújt minden látogatónak. 

Forrás: www.minap.hu