Köztünk dolgoznak - Balogh Gábor 3D íjász

2023. 05. 25., cs – 11:12

Tudtátok, hogy van egy kollégánk, aki a 3D íjászatban kiváló teljesítményt nyújt, és rendre nyeri meg a versenyeket?

Balogh Gábor 2020 augusztusától dolgozik  a Mivíz Kft. kötelékében a szennyvíztisztítási csoportjánál, ahol a biológiai tisztítást felügyeli. 2019 szeptemberében csalták el az első 3D íjász versenyére.

De mi is az a 3D íjászat?

3D, azaz háromdimenziós íjászat. Megjelenése az 1950-es évekre tehető. A vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokról kapta a nevét, melyeken a különböző találati zónák nem eltérő színnel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal vannak megjelölve. A legnehezebbnek tartott terepíjászati mód, mivel soha nem előre közölt távolságokról kell a lövést leadni. A változatos terepviszonyokból fakadóan az íj tökéletes ismeretét és kiváló távolságbecslő képességet követel a versenyzőtől. A különböző kategóriákba tartozó íjászok más-más távolságokról röpítik ki nyíl-vesszőiket. A magyar 3D íjászok a világ élmezőnyéhez tartoznak. Bármilyen versenyen indulnak ők, szinte biztosak lehetünk abban, hogy érmekkel térnek majd haza.

Gábor első versenye egy vadász szituációt imitáló, megmérettetés volt, ahol élethű, háromdimenziós gumiállatok voltak a kihelyezett célok. Ezek ismeretlen távon kerülnek kihelyezésre, 0 és 45 méter közt, kihasználva a terep adta lehetőségeket. A célok távolságát a versenyzőknek kell megbecsülni és úgy leadni a lövést, amire együttesen 90 mp áll rendelkezésükre.

Gábor első dobogós helyezését 2020. januárjában szerezte a Miskolci Íjász Egylet szervezésében rendezett versenyen. Azóta 75 próbatételen szerepelt, ebből 69 alkalommal végzett a dobogón, többszörös kupagyőztes, régiós bajnok, országos bajnok.

Ezek közt szerepel például a 2023. áprilisában megrendezett Európa Kupa is, amelyen sikerült megvédenie a tavaly elért elsőségét. Emellett jelenleg is több versenysorozatban érdekelt.

Jövőre lesz a világbajnokság Ausztriában, ahol részvétele még kérdéses (bár szeretne javítani a 2021-es világbajnokságon elért 8. helyezésén), hiszen a Mivíz Kft-nél végzett munkája mellett még asztalosként, egyéni vállalkozóként is tevékenyen dolgozik cégében. Az igencsak fárasztó felkészülések, versenyek és a munka mellett egy csodálatos dolog is történt az életében, hiszen 2022 nyarán édesapa lett. A jövőt tekintve a munka mellett szeretne több időt tölteni családjával.

Cégünk is nagyon büszke a Gábor által elért eredményekre, ezért személyesen is szerettük volna gratulációinkat kifejezni, valamint további sok sikert kívánni az életben és a versenyeken.

Képek
Vezérkép nem jelenik meg
Ki