MARASZTALÓ MUNKAHELYEK – TÖRZSGÁRDA OKLEVELEKET ADTAK ÁT A MIVÍZ KFT.-NÉL

2023. 10. 05., cs – 10:47

Száztíz éves lett idén a miskolci vízi-közmű szolgáltatás. A jubileum részeként törzsgárda oklevelet és jutalmat kaptak a már évtizedek óta a vállalatnál dolgozó kollégák.

Akik most itt vannak, hogy átvegyék az elismerő oklevelet, azok közül sokan nagyon hosszú ideje dolgoznak már a vállalatnál, akár több évtizede - kezdte a köszöntést Vojtilla László Zoltán, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője. - Nem ritka az olyan munkatárs, aki három évtizedet is itt töltött már. Ebből is látszik, hogy nagyon szép ez a szakma, aki ide bekerül, azt rabul ejti. Talán nem véletlen az, hogy a közel háromszázötven munkavállalónkból több mint százan legalább egy évtizede dolgoznak itt. Nem ritka a húsz, huszonöt vagy harminc éves munkaviszony sem, sőt, van néhány negyven év fölötti szolgálati idővel rendelkező kollégánk is. A mai napon harmincegy törzsgárda tagunkat köszöntjük – ismertette . 

Kiemelte, ha bármilyen meghibásodás, üzemzavar áll elő, mindenki megmozdul, összefog, hogy mielőbb megoldják a felmerült problémát, a kollektívára mindig lehet számítani.

- Ez egy összetartó és összeszokott csapat. Látva a jól ismert arcokat az is eszébe jut az embernek, milyen gyorsan elment az a sok év, ahogy az is, milyen sok esemény volt ez idő alatt, amelyeket együtt megéltek és megoldottak - tette hozzá.

Az ügyvezető igazgató kérdésünkre, hogy mi tartja a vállalatnál az embereket húsz, harminc vagy akár negyven évig, azt válaszolta, hogy nem az íróasztal vagy a felszerelések, szerszámok, hanem a célok, annak az alapvető szolgáltatásnak a szeretete, amelyet végeznek: az ivóvízszolgáltatást és a szennyvíz elvezetést.

- Ebbe a szakmába bele lehet szeretni. A kollégákban egy nagyon erős küldetéstudat is van, hogy ezeket a szolgáltatásokat fenntartsák a város és lakói számára. Rámutatott, mindezek mellett döntő szerepe van a jól együttműködő, összetartó közösségnek is, hiszen oda jár be az ember szívesen dolgozni, ahol jól érzi magát - húzta alá. 

Nyíri László stratégiai igazgató hozzátette, ennek a cégnek a törzsgárda az alapja. Nehézségek jönnek, mennek, a pandémiától a gazdasági válságon át az új vezetőkig akár, de ez a közösség az, amely évek, évtizedek óta végzi a napi munkát, akik miatt a cég értékes és büszke rá a város.

„Mi is büszkék lehetünk, mert egy olyan feladatot látunk el, ami nélkülözhetetlen, és az a minőség, amelyet nyújtani tudunk, minden oldalról elismerést kap” – mondta. 

Horányiné Csiszár Gabriella 1988. szeptember 1-jén lépett be a társasághoz mint hidrogeológus mérnök, 2018. május 1-jétől ivóvízgazdálkodási vezetői posztot tölt be. Most már a harmincöt munkában töltött évet igazoló törzsgárda oklevelét vehette át.

Megosztotta, az egyetem után ez volt az első munkahelye. Mint végzett hidrogeológus mindenképpen a Bükkel, a karsztvízzel akart foglalkozni. Erre vagy a Bükki Nemzeti Parkban vagy a vízműnél volt lehetőség. Végül a Miskolci Vízművet választotta, ahol több mindenben ő volt az első. Ő volt az első hidrogeológus a cégnél, és később az első vízbázisvédelmi koordinátor is, amihez letette a környezetvédelmi szakmérnöki vizsgát is 2007-ben. 2017-ben kapta meg az ivóvízgazdálkodási vezetői pozíciót, amelyben többek között ivóvízlétesítmények üzemeltetésével, vízbázisvédelemmel, hidrogeológiával, termálkutak üzemeltetésével foglalkozhat egyszerre. Ebben is ő lett a vállalatnál az első női vezető, aki az ivóvíztermelés területén dolgozhat. 

Elmondta, nagyon örül annak, hogy ennyire szerteágazó a munkája és annak is, hogy egy része nem íróasztalhoz kötött, mennie kell terepre is, amit nagyon szeret.

„Természetjáró is vagyok, ha csak egyfajta hatósági, irodai munkám lenne, az biztosan nem tartott volna ki harmincöt évet.” Hozzátette, lehet azt mondani, hogy ez egy szerelem, a karsztvíz, a Bükk, az ezekkel való foglalkozás. Ezt csak elhivatottsággal lehet csinálni.  Az ivóvízszolgáltatásnak zavartalannak kell lennie, legyen bármilyen nehézség – mint tavaly például a rendkívüli aszály volt -; a víznek folynia kell, itt nincs szabadság, szünet, az, hogy fáradt vagyok vagy éjszaka van. A vízszolgáltatásnak folyamatosan mennie kell” – vallja a harmincöt ledolgozott évét ünneplő Horányiné Csiszár Gabriella.

Forrás: minap.hu