Szivárgó víz a Csabai kapu, vasúti felüljárónál

2023. 10. 06., p – 12:01

Ennek az elhárítása az „átlagos” csőtörésekhez képes sokkal több időt vesz igénybe

Az elmúlt időszakban megszaporodott a Csabai kapu, vasúti felüljáró előtt található támfalából szivárgó víz problémájának a bejelentése a MIVÍZ Kft-hez.

A vasúti felüljáró előtt található támfalból történő szivárgás kiváltója a Tapolcai úton haladó 400 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték meghibásodása lehet. Ezen a vezetéken feltételezhetően egy rejtett szivárgás alakulhatott ki, amelynek a pontos helye a beépített, elzáró szerelvények egymástól mérhető nagy távolsága és a rendelkezésre álló vizsgálati lehetőségek korlátjai miatt nagyon nehezen behatárolható.

A szivárgás kis intenzitásából egy viszonylag kisebb hézagméretű csőcsatlakozási hibára, hivatalos nevén tokszivárgásra gyanakszanak a szakemberek. Ezt megerősíti a vezeték nyomvonala és a támfalnál megjelenő víz közötti jelentős, mintegy 3-4 méteres szintkülönbség hatása is. A hibahely minél pontosabb meghatározása érdekében a MIVÍZ Kft. folyamatosan nappali és éjszakai műszeres méréseket végez. Azonban a forgalommal járó zajok és talajrezgések mellett a fent említett szintkülönbség is megnehezíti a kapott mérési eredmények kiértékelését. Tovább nehezíti a hibahely helyszíni mérésekkel történő beazonosítását és a hibás tok ezt követő feltárását, hogy a Tapolcai út jelentős autósforgalmat bonyolít le a nap bármely időszakában.

A forgalom minimális zavarása érdekében nagyon fontos a hibahely pontos behatárolása. Amennyiben ez nem lenne lehetséges, úgy a hosszadalmasabban elvégezhető hibajavítás miatt egy alternatív, terelő útvonal biztosítása válhat majd szükségessé a Középszer utca felé. Azaz ebben az esetben komolyabb, átmeneti forgalomrend változtatások válhatnak szükségessé.

Térkép

A MIVÍZ Kft. célja, hogy a hibahely meghatározása után minél hamarabb elindítsa és befejezze a földmunkával járó hibaelhárítást, melynek pontos időpontjáról az érintett lakosságot, az arra közlekedőket előre értesíteni fogja a közösségi médián, a honlapon és rádión keresztül.

Addig kérjük az érintett lakosság és az arra közlekedők türelmét és megértését!