Üzemlátogatás a Miskolctapolcai vízműbe

2024. 06. 27., cs – 15:44

2024. június 27-én a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alsó tagozatos tanulói látogattak el a Miskolctapolcai vízműbe, ahol előadáson és ivóvíz kóstoláson vehettek részt.

Interjú készült Kovácsné Belkó Zsuzsanna osztályfőnökkel és Horváth Ferenc vezetőgépész kollégával.

Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Interjúalany 1: Kovácsné Belkó Zsuzsanna osztályfőnök

Nem ez az első alkalom, hogy a MIVÍZ Kft.-re esett a választás üzemlátogatásra. Mi ennek az oka?

Most új osztályommal tekintenénk meg a tapolcai üzemet. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerjék, hogyan "kerül" a víz a csapjukba. Milyen biztonságos, tiszta vizet fogyasztunk. Tudják, hogy milyen sok munkával jár, lássák, hogy milyen komoly "gépezet" és szakember felügyeli a vizünket. Tanulják meg értékelni, megbecsülni minden csepp vizet.

Tetszik, hogy mindig a korcsoportnak megfelelő tájékoztatást kapunk, amit megért és meg tud jegyezni a gyerek. Előfordult, hogy kicsi meglepetéssel is emlékezetesebbé tették az üzemlátogatást.

Meséljen egy kicsit. Melyik iskolából és osztályból érkeztek?

Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezünk, 2. osztályosok     vagyunk. 22 fővel.

Mi a véleménye az ivóvízszolgáltatásról?

Kifogásolhatatlan a miskolci vizünk. "Íztelen, szagtalan", kellemes. Sajnos tapasztalunk csőtöréseket is, ami némi kellemetlenséggel jár. Ilyenkor általában gyors javítások zajlanak, gondoskodnak a lajtos kocsikról.

Ha a jövőben lesz rá alkalom ismét ellátogatnának az osztályával?

Feltétlenül és szeretném nekik is megmutatni a szennyvíztelepen folyó munkát és a kellemesebb Lillafüredi telepet is.

Miskolctapolcai vízmű

Interjúalany 2: Horváth Ferenc vezetőgépész

Milyen gyakran és milyen korosztály szokott ellátogatni a Miskolctapolcai vízműbe?

Örömmel mondhatom, hogy minden korosztály meglátogatta már a Miskolctapolcai vízművet. Éves szinten a látogatások száma 10 fölött van. Rendszeres látogatók az óvodások, az általános és középiskolások, közép, felsőfokú és egyetemi hallgatók, szakmai érdeklődők, a vízműves társvállalatok munkavállalói, és voltak már külföldi szakmai látogatók is.

Kihívást jelent-e számodra, egy alsó tagozatos csoportnak előadást tartani? Mi az, amire ilyenkor még inkább oda kell, hogy figyelj?

 Az előadásaim, amit összeállítottam, felnőtteknek, szakmai érdeklődőknek készült. Szaknyelvet a szakterületen érintettek ismerik, a gyerekek még nem találkoztak sok kifejezéssel. A vízmű látogatást kirándulásnak tekintik.

Ez a korosztály nem  tudományos és nem kifejezetten szakmai előadásra, a szakkifejezésekkel teli szóhasználatra kíváncsi, mert nem köti le őket. Ezért be kell vonni őket kérdésekkel, érdekességek elmondásával, hogy a kíváncsiságukat felkeltsem.

Türelmesnek kell lennem akkor is, ha butaságot kérdeznek, vagy értetlenkednek. A  saját életükből, a család és a közvetlen környezetükből vett példákkal figyelmessé válnak, aktív részesei lesznek a bemutatónak. Az iskolában tanultakat szeretik felemlegetni és megerősítést várnak tőlem.

A gyerekek fogékonyak az újdonságra, folyamatosan megtanulják mennyire fontos a környezetünk és ivóvizünk védelme. Ezt kell megértetni velük a családban, az iskolában, és egy-egy ilyen látogatás során. Hangsúlyoznom, és gyakorlati (terepi) szinten bemutatni számukra érthető, leegyszerűsített módon a vízről, környezetünk védelméről, az ivóvízről, a  vízműben üzemelő berendezésről mondottakat.

Röviden összefoglalva, a mai előadásod miről szólt?

 Előadást tartottam:

  • a vízről, a vízkörforgásról, a vizek fajtáiról, a bükki vízről,
  • az ivóvíz élettani jelentőségéről, összetevőiről (makro- és mikroelemek), tulajdonságairól, a napi folyadékfogyasztás mennyiségéről
  • melyik vizet fogyasszuk?  csapvizet vagy a palackosvizet,
  • vízminőség vizsgálatok a Miskolctapolcai vízműben,
  • Miskolctapolcai vízmű szerepe a város vízellátásában napjainkig, (történelmi áttekintés)
  • az ultraszűrésű membrántechnológia üzemeltetésének bemutatása.

 

Vezérkép nem jelenik meg
Ki